Sąsiadki zza miedzy i kuchnia molekularna
- Odsłony: 4085
Wesołe zabawy, pokazy nowoczesnej kuchni oraz finał konkursu kulinarnego na nowy produkt turystyczny obszaru objętego Lokalną Strategią Rozwoju Stowarzyszenia "Lider Pojezierza" wypełniły czas spotkania.
Celem konkursu kulinarnego było wyłonienie oryginalnego produktu, charakterystycznego dla Pojezierza Myśliborskiego i późniejsze jego wypromowanie. Do konkursu zgłoszono 19 potraw od 10 uczestników. Fantazje wykonane przez uczestników oceniało trzyosobowe jury, tj. Prezes Szczecińskiego Convivium Slow Food Pan Andrzej Buławski, Szef kuchni restauracji Park Hotel Pan Mariusz Siwak oraz Wiceszef kuchni restauracji Park Hotel Pan Michał Majewski.
Jury oceniało walory smakowe, związek z regionem, oryginalność, łatwość przyrządzania oraz estetykę podanych potraw. Praca nie była łatwa i dopiero po kilku godzinach jury wskazało laureatów naszego konkursu, mianowicie:
I miejsce – Pani Ewa Otto z Rychnowa za potrawę pn. „Rychnowskie placuchy z gąskami”
II miejsce – Pani Barbara Romanik z Nowogródka Pomorskiego za potrawę pn. „Nowogródzki bigos po myśliwsku”
III miejsce – Pani Mieczysława Kruzel z Barlinka za Nalewkę z dzikiej róży z łąk barlineckich
REKLAMA |
Zwycięzcy i wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody w postaci książek o tematyce kulinarnej współfinansowanych ze środków Unii Europejskiej, tj. Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w Obszary Wiejskie, Lokalna Grupa Działania „Lider Pojezierza” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach osi 4 – LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
Inicjatorami i organizatorkami wydarzenia było Koło Gospodyń Wiejskich w Rychnowie z szefową Ewą Stolarską, Wiejski Ośrodek Kultury w Nowogródku Pomorskim z Elą Mickiewicz na czele oraz Barlinecki Ośrodek Kultury i Stowarzyszenie Lider Pojezierza.
Impreza odbywała się pod honorowym patronatem Szczecińskiej Organizacji Convivium Slow Food. Organizatorzy bardzo dziękują za wsparcie imprezy Burmistrzowi Barlinka Zygmuntowi Siarkiewiczowi, Wójtowi Gminy Nowogródek Tomaszowi Pietruszce, Sołtysowi Rychnowa Romualdowi Romaniukowi oraz Waldemarowi Kozłowskiemu.
Tekst: E.Mickiewicz i E.Stolarska
Foto: Elżbieta Mickiewicz i archiwum Stowarzyszenie Lider Pojezierza
https://mail.barlinek24.pl/aktualnosci-2/5604-ssiadki-zza-miedzy-i-kuchnia-molekularna.html#sigProIdc9dae8f3fb
Wpisy wulgarne, zawierające błędy ortograficzne, hejt, kłótnie, obsceniczne czy obrażające innych komentatorów i naruszające podstawowe zasady netykiety (np. pisane DUŻYMI LITERAMI), nie będą publikowane. Zapraszamy do kulturalnej dyskusji. Nie odpowiadamy na anonimowe komentarze. Zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj? Napisz do nas redakcja@barlinek24.pl lub użyj przycisku "Zgłoś administratorowi". Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Redakcja nie odpowiada za treść komentarzy. Prosimy nie podpisywać anonimowych komentarzy z imienia i nazwiska. Regulamin komentarzy.Twój komentarz nie został opublikowany? Skorzystaj z fb i komentuj pod postem na naszym profilu B24.